Restauracja przy Rynku Kraków

Prawdziwy włoski makaron inaczej jaki?
Jeśli gra toczy się o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi producenci oraz konsumenci na świecie konsumują na rok około pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są pewnie jedyną nacją, jaka z przyjemnością zjada makaron więcej aniżeli raz dziennie.

kuchnia włoska  Kraków

Włoski makaron – skąd ten fenomen?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (i gotowany) jako danie kluczowe, a nie jako fundamentalne cukry, które akompaniują pożywieniom jako danie poboczne – np. w krajowej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi lub też rybnymi – jest następnym idealnym przykładem zwykłej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno znaleźć makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można stworzyć łatwe lub też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Restaurants near Main Market Square

   

Jak zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego trzeba do schematycznego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i niewielka ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co lista składników – najzwyczajniej w świecie wypada je wszelkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do uzyskania jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, by z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w taśmy o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zazwyczaj gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Toteż, jeśli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak wypada: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ulubionych prawdziwych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez żadnych gotowych fixów czy słoików. Tylko wówczas można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara bądź innym, równie smakowitym daniem. Prosto, czysto i pyszne -o to chodzi!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*