Restauracja przy Rynku

By w pełni wydedukować sedno szablonowej kuchni polskiej należy pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z artykułów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego należałoby doliczyć owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była w głównej mierze z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako podstawowego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była typowa dla polskiej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez dużo lat, jednakowoż z w pewnych momentach pojawiło się także oraz wino, przywożone zwłaszcza z Śląska i Węgier.

restauracje Kraków

Charakterystyka stereotypowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne prezentują kuchnię polską jako niezwykle ostrą, z wielką ilością mięsa oraz kasz.
•    Istotnie, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krainami Europy), zwłaszcza pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    Dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych państwach – w takim razie mogliśmy sobie na tę radość znacznie bardziej pozwolić.
•    Do dzisiejszych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz wybitnie pikantnych sosów lokalnych.

Polish Cuisine Krakow

   

Staropolska kuchnia – smaki oraz składniki
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz w najwyższym stopniu stereotypowa – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Banalną właściwością kuchni polskiej jest dużo rodzajów zup z miejscowych jarzyn, owoców, zbóż oraz produktów mięsnych.
Marynaty tuzinkowe dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w standardowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie szablonowe przysmaki. W historii polskiej kuchni można także odnaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*