włoska kuchnia

Apetyczny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Oczywiście, chodzi o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a wnikliwie z regionu Kampania.
mozarella

Własną popularność zawdzięcza nie jedynie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie oryginalnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, lecz równolegle nie zmienia własnego łagodnego i naturalnego smaku.
tiramisu galbani
przepisy z mozzarellą   
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem rzadko zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest nadzwyczaj specyficzne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest cały czas świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie stereotypowi ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa oraz receptura są napisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.
Skąd wobec tego wziąć kreatywny, wyborny ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Trzeba niemniej jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie dużo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – rzeczywiście należałoby dopłacić oraz nasycać się pysznym smakiem.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*