włoska restauracja bez glutenu w Krakowie

Smaczna kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Pośród wielu wariantów, jakie daje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, połączeń i duża dawka zdrowia.

Charakterystyczne włoskie przyprawy

Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Podstawowe posiłki włoskie

Pasty to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się makarony w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie można dołączyć do makaronu. menu restauracji Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy drobiowe oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.

Następną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.

Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też canelloni, gnocchi, ravioli i liczne desery – np. granita czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*